Sex på nettsted for barn

Foreldre fortviler og flere skoler har sperret tilgangen til det populære nettsamfunnet MovieStarPlanet.com, på grunn av grovt innhold og henvendelser av seksuell karakter.

moviestarplanet ny

Ordet «sex» er skrevet med mellomrom mellom bokstavene for å komme utenom MovieStarPlanets filter.

Foto: Printscreen / Barnevakten
Nettmobbing

Thomas Nordtvedt i Forbrukerrådet understreker at det er foreldrenes ansvar å følge med på hva barna driver med - også på nettet.

Foto: Stephan Reis / NRK
Blogger Emilie Nereng alias "Voe"

Rosablogger Voe avsluttet bloggingen denne uken fordi hun var lei av de negative tilbakemeldingene. Deretter har debatten om barn på internett versert.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

En mor kontaktet Barnevakten da hennes ti år gamle datter fikk en grov seksuell henvendelse i chat på nettsamfunnet som er beregnet på barn mellom 10 og 15 år - og som nå har hele 550 000 norske brukere.

Datteren fikk spørsmål fra «9årig jente» om hun var alene hjemme, og moren sa hun skulle svare «ja» til dette. Ytterligere ett spørsmål om hvorvidt hun var sikker på at ingen andre var tilstede fulgte, før chatten tok en dramatisk vending;

- Det som da kom fra denne «9årig jente» sjokkerte meg – så grovt seksuelt at jeg ble panikkslagen og slo av pc-en i superfart, forteller moren til Barnevakten.no.

Har ditt barn opplevd noe på nettet som du har lyst til å fortelle om? Send oss en epost

- Dette er ekkelt!

NRK.no har snakket med daglig leder ved Vigernes SFO i Skedsmo, Vera Nygaard, som har fått kommunens IT-avdeling til å sperre skolenes tilgang til nettstedet etter at en rystet elev viste en svært lite barnevennlig film.

- Dette er ekkelt! Æsj, ropte eleven, ifølge Nygaard.

SFO-lederen ble vitne til et (animert) par gå opp på et tak hvor de kledde av seg og hadde sex, samtidig som ting som «ta meg» og «sug meg» ble ytret i figurenes snakkebobler.

- Jeg var ikke forberedt på det i det hele tatt! Jeg skrudde av dataen og varslet kommunens IT-avdeling, sier Nygaard.

Også foreldreutvalget ved skolen er informert, og foreldrene er anbefalt å følge med på ungenes bruk av nettsamfunnet.

Les også: Vil styrke personvernet

- Gjør ikke en god nok jobb

MovieStarPlanet lar barna utvikle sin egen MovieStar-figur og lage egne tegnefilmer, der deres egne figurer spiller hovedrollene.

Mye foregår på engelsk, og det danske Undervisningsministeriet og Videnskapsministeriet har støttet prosjektet, som presenterer seg som en blanding av Facebook og YouTube - som i tillegg har en læringsdimensjon.

Moderatorer følger med på trafikken på sidene, og filtre tar bort uanstendig språk og personlig informasjon som e-postadresser og telefonnummer.

- De som drifter denne siden gjør ikke en god nok jobb når dette kan skje, sier Nygaard, som understreker at hun i utgangspunktet er veldig liberal i forhold til barns bruk av data.

SFO-lederen har også kontaktet MovieStarPlanet og fikk et standardsvar derfra, som nettsamfunnets ansvarlige også har sendt andre som har klaget.

Les også: 8-åringer hektet på modellspill

- Figurene bør ikke kunne ha sex

- De vil at dårlig oppførsel rapporteres av barna selv, men det holder ikke. De må kunne klare å lage et system der de får sporet opp ting som ikke egner seg for barn – eller programmere det slik at figurene faktisk ikke kan ha sex.

MovieStarPlanet opplyser at de tar barnas oppførsel og sikkerhet på alvor og at det har vært gjort endringer etter at de fikk vite om de ovennevnte og liknende hendelser.

- Vi har en rekke ord som det ikke er mulig å skrive, og vi har også forbedret filteret, slik at disse ordene heller ikke kan skrives med for eksempel mellomrom mellom bokstavene. Dette vil gjøre det vanskeligere for barna å skrive upassende ord, sier Claus Lykke i MovieStarPlanet til NRK.no.

- Men selv om vi gjør alt vi kan for å komme dårlig oppførsel til livs, vil det alltid kunne skje at en bruker oppfører seg dårlig eller at en voksen utgir seg for å være barn, sier han.

Les også: Jenter mobbes mest på nett

Dette gjør du hvis barnet ditt mobbes på nett.

- Foreldrenes ansvar

Det har vært skrevet mye om barn på internett den siste uken, etter at rosablogger Voe valgte å legge ned bloggen sin fordi hun var lei av «drittslengingen». En tiåring opplevde å bli nett-fritt vilt etter å ha publisert en utleverende videoblogg.

Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet understreker at det er foreldrenes ansvar å følge med på hva barna driver med.

- På nettet foregår også lek og utvikling, og foreldrene bør se det gode med de mulighetene som finnes, men det er viktig å la barna utfolde seg innenfor tilpassede rammer, sier Nortvedt, som blant annet sitter i brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

Forbrukerrådet fikk inn rundt 20 klager på nettsamfunn for barn i fjor, men ingen på MovieStarPlanet. (De fleste kom fra fortvilte foreldre som måtte punge ut for uvettig bruk av penger via mobiltelefon).

Les også: Nettspill ble pengesluk

- Besteforeldregenerasjonen er verst

- Jeg ser ikke på dette som noe stort problem. Det vil alltid være skrudde mennesker som søker opp barn på barns arenaer. Dette er en ny arena, men ikke noe nytt, sier Nordtvedt.

- Man må passe på barna sine, på nettet, som andre steder.

Han forteller også at Forbrukerrådet gjennomførte en undersøkelse i 2009, der det viste seg at unge i mange tilfeller er flinkere til å være skeptiske og holde tilbake informasjon på nettet enn den eldre garde.

- Besteforeldregenerasjonen legger ut helt ukritisk! sier Nordtvedt og legger til:

- Vi må huske at barna er «digitale natives». Mye av frykten skapes av oss voksne. Barna skal uansett bruke internett, og nettsteder som NRK Super og 123 Spill gir god innføring i hvordan nettet fungerer – og i neste omgang blir det barna som lærer opp oss...