Sarkozys nye regjering mangler tillit hos folket

Mer enn tre firedeler av den franske befolkningen har liten tiltro til den nye regjeringen som ble nedsatt av president Nicolas Sarkozy mandag.

Frankrikes regjering utnevnt 14. november 2010

Frankrikes nye regjering utnevnt 14. november 2010. Eric Woerth øverst, nummer to fra høyre er ikke lenger del av regjeringen, og Laurent Wauquiez mangler på bildet.

Foto: Afp

Ifølge en undersøkelse gjennomført av den franske TV-kanalen Europe 1 har 64 prosent av det franske folket "ikke tillit" til den nye regjeringen som ble nedsatt av president Nicolas Sarkozy sist søndag.

Den franske nettavisen L'express melder at hele 89 prosent av franskmennene er overbevist om at den nye regjeringen vil komme til å fortsette den samme politiske linjen som Sarkozy har ført siden han gikk inn som president for tre år siden.

Kun elleve prosent oppgir at de venter seg en "annerledes" politikk fremover.

Mer konservativ enn tidligere

Frankrikes president Nicholas Sarkozy deltok i minnestunden

Sarkozy sliter med populariteten, men ønsker å bringe Frankrike inn på riktig kurs.

Foto: BORIS HORVAT / AFP

I I Frankrike har mange reagert på at den nye regjeringssammensetningen er mer høyrevridd enn tidligere.

Flere har kritisert den nye regjeringen for å fremstå som Sarkozys egen kampanje i forkant av presidentvalget i 2012. Sarkozy har selv sagt at han ikke ønsker å avsløre om han har planer om å stille til gjenvalg eller ikke før mot slutten av 2011.

Ved å avsette gamle sosialistnavn og heller sette inn flere av sine partifeller fra UMP, Franrikes konservative høyreving-parti, fremstår Sarkozy som enn mer konservativ leder enn sin forgjenger.

I et direktesendt TV-intervju tirsdag kveld utdypte presidenten formålet med omorganiseringen og la frem sine planer for de neste årene.

– Pensjonsreformen var nødvendig

løpet av intervjuet lovet den franske presidenten blant annet å kjempe mot arbeidsledighet og økonomiske problemer, og for et mer rettferdig rettssystem.

Han forklarte også hvorfor den omstridte pensjonsreformen som ble vedtatt i slutten av oktober, var en nødvendighet.

– Det er et tall som bekymrer meg veldig. Og det er at i 2040 kommer den franske befolkningen til å ha økt med mellom 13 prosent, mens antallet personer over 60 år vil ha økt med mellom 30 og 50 prosent.

Sarkozy presiserte at det nye vedtaket ville gjøre Frankriket bedre rustet til å møte den kommende utfordringen.

Ønsket Fillon tilbake

Da Sarkozy utnevnte den nye regjeringen sist søndag var tidligere miljø- og byutviklingsminister Jean-Louis Borloo og utenriksminister Bernard Koucher blant de som måtte gå.

Statsminister François Fillon ble først avsatt, for så å gjeninnsettes dagen etter.

På spørsmål om bakgrunnen for avgjørelsen svarte Sarkozy enkelt og greit:

– Han er den beste statsministeren for Frankrike.

– Da jeg spurte Fillon om å fortsette var det fordi jeg har stor tillit til ham og fordi han er veldig kompetent. Vi har jobbet sammen i flere år uten problemer, fortalte han.

FRANCE-POLITICS-GOVERNMENT-SARKOZY

Sarkozy fortalte i et TV-intervju hva han ønsker å utrette med den nye regjeringen.

Foto: SEBASTIEN NOGIER / Afp